Kurs Barista to połączenie zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie. Przekazuje kompleksową wiedzę i przygotowanie do pracy w kawiarni. Jest też podstawą do dalszego rozwoju i startu w zawodach.
Kierowany jest zarówno do przyszłych pracowników jak i osób interesujących się kawą amatorsko. Początkujący otrzymają dawkę zaawansowanej wiedzy i umiejętności. Pozostałe osoby poprawią i uaktualnią obecną wiedzę oraz umiejętności związane z przygotowywaniem kawy.
Aby dobrze zrozumieć smaki, a następnie przyczyny, jakie mają wpływ na ich odczuwanie, należy poznać metody zbioru i obróbki owoców kawowca, proces palenia oraz sposoby parzenia kawy. Dzięki tej wiedzy można szczegółowo kontrolować każdy etap przygotowania czarnego napoju, co przełoży się na jak najwyższą jakość i powtarzalność produktu oraz zadowolenie klientów. Nabyta wiedza umożliwia edukowanie konsumentów, a co za tym idzie, większe zainteresowanie miejscem, w którym serwuje się wspaniałą kawę.
Przybliżymy Kursantom budowę ekspresów do kawy, aby łatwiej zrozumieć zalety konstrukcji tzw. kolbówek, dzięki którym, możemy cieszyć się, z wpełni smaku idealnego espresso, oraz na jego bazie, przygotować wszystkie inne rodzaje kaw....
Uczestnicy Kursu Barista zapoznają się z zaparzaniem perfekcyjnego espresso, czynnikami warunkującymi ten proces oraz zagrożeniami, jakie niesie złe podejście do parzenia kawy.
Nauczą się także sztuki spieniania mleka i właściwego łączenia go z idealnie zaparzanym espresso. ( latte art )
Przybliżymy alternatywne metody parzenia kawy, które można wykorzystać nie tylko w domowym zaciszu, ale i w kawiarni. Kursanci dowiedzą się dokładnie jaki wpływ na to co odnajdziemy w naszej filiżance ma przebieg procesów: zbioru, obróbki i palenia ziaren oraz że każda z metod przyrządzania czarnego napoju, nadaje mu inne właściwości sensoryczne.
Istotnym elementem Kursu Barista jest duża ilość zajęć praktycznych, które pomogą utrwalić wszystkie aspekty przekazywanej wiedzy i nabywane umiejętności oraz dodadzą pewności siebie w przyszłej pracy.
Dobra kawa jest często wizytówką lokalu, a wykwalifikowany Barista odgrywa w nim najważniejszą rolę.
Zapraszamy!
.
CAAT 3 Sp z o.o.
Solec 81b, lokal A-15 i A-16
Warszawa
+48 531 300 555
+48-883 666 607
e-mail: biuro@coffeemachines.pl